Spring naar inhoud

CAGE test

CAGE vragenlijst

In een aantal situaties is het niet goed voor de werkrelatie met de cliënt om een screeningsvragenlijst uit de tas te halen. Het is goed om een paar vragen paraat te hebben die uit het hoofd gesteld kunnen worden. De CAGE is zo’n vragenlijst.

  1. Heeft u de laatste tijd wel eens gedacht dat u minder zou moeten drinken?
  2. Heeft u de laatste tijd zich ooit geërgerd aan kritiek van anderen op uw drinken?
  3. Heeft u zich de laatste tijd wel eens ziek of schuldig gevoeld door drinken?
  4. Heeft u de laatste tijd wel eens ‘s morgens vroeg gedronken om uw zenuwen te kalmeren of om een kater te bestrijden?

Bij 2 of meer positief beantwoorde vragen is er mogelijk sprake van een “stoornis in het gebruik van alcohol”.

  • Om iets wetenschappelijker te zijn kunt u in plaats van "de laatste tijd ook zeggen “de afgelopen twaalf maanden”.
  • De kans dat er iets aan de hand is bij een score van 2 of meer is reëel maar bij een score van 0 betekent niet dat er niets aan de hand is. Als mensen zich schamen voor hun alcoholgebruik of bang zijn voor negatieve consequenties als het ontdekt wordt, zegt een score van 0 niet zoveel.
  • Belangrijk is daarom alleen systematisch naar alcoholgebruik te vragen als er een vertrouwde werkrelaties is met de cliënt.
  • Nadeel van de CAGE is dat het geen indicatie geeft van de hoeveelheid die wordt gedronken. De Five Shot gaat hier wel op in
  • Als u de CAGE vragenlijst inzet, doe dat niet plompverloren maar introduceer het. Bijvoorbeeld: “het is bekend dat bij mensen in een vergelijkbare situatie als bij u alcohol een rol kan spelen. Mag ik u daar een paar vragen over stellen?”
  • De naam CAGE is een Engels acronym voor: 1. Cut down (minderen); 2. Annoyed bij criticism (geërgerd); 3. Guilty (schuldig gevoeld) en 4. Eye opener (kater)

Geraadpleegde bron: Richtlijn diagnostiek van stoornissen in het gebruik van alcohol in het kader van CBR-keuringen (NVVP, 2011)